Vinárstvo

Náš príbeh

Víno sa dá robiť dobre len vtedy, keď ho milujete.
Je to ten typ práce, ktorý sa dá robiť dobre len vtedy, keď ho milujete.

Chceme tvoriť niečo natoľko vynimočné, že na to budeme hrdí nielen my, ale úplne všetci. Každý sa toho bude cítiť súčasťou. Každý sa v tom nájde. Máme tie najlepšie predpoklady tvoriť jedinečné víno. Slnko nám dopriava najvyšší počet slnečných dní v krajine, naša pôda má špecifické zloženie, ktoré dáva vínu nezameniteľný charakter. Žijú tu pracovití a usilovní ľudia s bohatými skúsenosťami a vinárskou tradíciou. Vyrábame víno z hrozna tam, kde sa urodilo a tak sa snažíme podporovať tento úžasný región. Túžime predstavovať svetu doposiaľ nepoznané odrody, ktoré boli vyšľachtené špeciálne na naše podmienky. Skrátka chceme sa podeliť o lásku k vínu, aby sme si spoločne vychutnali krásy tohto jedinečného kraja.

Jedno z najväčších šťastí je, keď človek môže robiť to, čo ho napĺňa - čo mu dáva zmysel. My takýto sen žijeme. Sme za to vďační a radi sa o tento dobrý pocit podelíme. Ideálne, keď nás prídete pozrieť sem, k nám. Do strekovského kraja. A keď sa nedá, aspoň si doma otvorte našu fľašu. Určite to pocítite.
Obrázok k článku: Náš príbeh

Vinice

Hĺbku koreňov pocítite v každom dúšku.
Nájdete nás na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. Sme súčasťou Strekovského regiónu v rámci Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Priamo v srdci Podunajskej nížiny.

Máme to tu radi a preto si ako jedni z mála zakladáme na mieste pôvodu pestovania hrozna aj výroby vína. Myslíme si, že v časoch globalizácie a pretlaku lacných dovozových vín si tento prístup nájde svojich fanúšikov. Snáď sa nám túto hrdosť podarilo zmeniť na príjemné tóny v našom víne. Však ochutnajte a dajte vedieť.
Obrázok k článku: Vinice

Technológie

Je to ručná prácička, ktorú treba robiť hlavne srdcom.
Ťažko povedať, či by maznanie sa mamky s dieťaťom niekto nazýval technológiou, ale my to tu radšej voláme láska. A tú prejavujeme svojim ratolestiam od útleho detstva až po ten záverečný dúšok.

Po dôkladnom skúmaní dozrievania určíme ideálny termín oberačky a ide sa na to. Samozrejme oberáme starostlivo ručne, do malých bedničiek a bez zatláčania. Po rýchlom presune do vinárstva nasleduje precízne, opäť ručné, triedenie na trasúcom stole. Tu vidíme, ako sa bobulky už nevedia dočkať, kedy z nich bude to naše povestné vínko. Ďalší postup závisí od typu:

Biele hrozno po odstopkovaní šetrne vylisujeme. Mušty odkalíme a nasleduje kvasenie. Zrenie prebieha v antikorových tankoch, pri nízkych teplotách, aby sme čo najviac zachovali aromatické látky a buket.

Červené hrozno sa kvasí vo vinfikátoroch, kde sa pri kontrolovanej fermentácii macerujú nielen farbivá, ale aj taníny a buketné látky. Vyzrievanie si už vyžaduje drevené sudy.

Ružové víno u nás robíme z Cabernetu Savignon. Po jemnom vylisovaní ho pár hodín nakvášame čím budúce vínko získava svoju typickú ružovú farbu ale aj celé spektrum nádherných aromatických látok.

Aj keď ide o staroveké umenie, kombinujeme najmodernejšie technológie s tradičnými postupmi. Neustále sa učíme, experimentujeme, ale hlavne vychutnávame.
Obrázok k článku: Technológie