Blog

Aký bol ročník 2018 z pohľadu novošľachtencov?

Obrázok k článku: Aký bol ročník 2018 z pohľadu novošľachtencov?

Vinárstvo Château Rúbaň je známe produkciou vín z odrôd nového šľachtenia, označovaných ako novošľachtence. S týmito vínami sa nám podarilo získať srdcia mnohých slovenských konzumentov, ale aj prestížne ocenenia z domácich a tiež významných zahraničných súťaží. Vína z odrôd Svoj sen, Noria či Mília sa už teraz pýšia mnohými titulmi Najlepší novošľachtenec z viacerých slovenských súťaží. Aký teda bol ročník 2018 pre tieto odrody? Podebatovali sme o tom s našim šikovným, vždy usmiatym „winemakerom“ Lacim Ďörďom.

Laci, ako už vieme, prvé mesiace roka patria vždy finalizácii a fľašovaniu nových vín a času, keď je už každý zvedavý, že ako sa vydaril nový ročník. Ako by sme ho mohli charakterizovať?
Celý rok 2018 bol veľmi zaujímavý a špecifický. Každoročné jarné mrazy, ktoré si inokedy brávali svoju obeť, k nám nedorazili a vinič tak mohol pučať v plnej sile. Nástup kvitnutia bol vďaka slnečnému počasiu o čosi skorší a neprerušili ho žiadne zrážky, vďaka čomu nasadil vinič výrazne vyššiu úrodu, ako bolo zvykom. Ako si všetci určite pamätáme, tak pokračovalo veľmi dlhé slnečné a neskôr aj horúce leto. Typické ľadovce a krupobitia nás tiež zázrakom obišli a úroda sa črtala naozaj skvostná, čo do množstva to aj do kvality. Zelených prác bolo síce vo vinohradoch viac ako inokedy a rastliny tvorili naozaj veľa letorastov, ale dalo sa to ustrážiť. Dal sa očakávať naozaj horúci a možno aj výnimočný ročník. Druhá polovica leta však začala ukazovať odvrátenú tvár horúcich dní, spôsobenú nedostatkom vlahy a vysokých nočných teplôt a rastliny začali postupne zasychať. Prúdenie miazgy a tekutín sa spomalilo a to malo výrazný vplyv aj na vyživovanie a dozrievanie hrozna. Posledné augustové dní, keď už mali síce mnohé odrody nakumulované celkom vysoké cukornatosti, sa takmer zastavil vývoj a cukornatosti prestali rásť. Zlom prišiel až začiatkom septembra, keď dorazila vlna zrážok a výraznej vlahy. Citlivejšie odrody s tenkou šupkou v kombinácii s menej priepustnými pôdami tým utrpeli až fatálne následky a hniloba výrazne zredukovala ešte pred pár dňami krásnu úrodu. Z niektorých odrôd sme preto nedokázali spracovať ani kilogram hrozna. Naopak, odolnejšie odrody sa spamätali a dostali ďalšiu šancu v podobe krásneho a vyrovnaného jesenného počasia, keď mohli dozrieť do plnej zrelosti.

Ako si teda počínali práve naše najobľúbenejšie novošľachtence?
Najmä odroda Mília dokáže dozrieť do plnej krásy už v prvej polovici septembra. A keďže ju nechceme nechávať prezrievať, tak ju zvyčajne oberáme okolo cukornatosti 24 °NM, v kategórii výber z hrozna, čo nám dovoľuje vyrobiť z nej každoročne mimoriadne obľúbené polosladké víno s harmonickým zvyškovým cukrom a stále sviežimi kyselinkami. Zvyčajne ju však oberáme okolo 15. septembra. Tento rok to však bolo už 30. augusta, teda o celé dva týždne skôr! Noria dozrieva trošku neskôr, avšak z pestovateľského hľadiska je to veľmi nenáročná odroda s bohatými kyselinkami, dlhšie dozrievanie jej pristane. No keďže sa snažíme každý rok dorobiť vína rovnakých kategórií, tak sme ju obrali tiež o čosi skôr. Odvďačila sa nám za to bohatou úrodou a ukážkovými parametrami, ktoré nám z nej dovolia prvýkrát pripraviť aj odrodový sekt vyrobený klasickou metódou. Na ten si však ešte počkáme, lebo takýto sekt potrebuje vyzrievať minimálne jeden rok. Avšak tichá verzia polosuchej Norie z neskorého zberu sa javí momentálne ako najlepšia, akú sa nám doteraz podarilo vyrobiť.

A čo napríklad taký Svoj sen a ďalšie odrody?
Odroda Svoj sen dosiahla taktiež špičkové parametre, no v málinko menšom množstve ako to bývalo po iné roky. Nakoľko je to naša najvzácnejšia odroda, tak jej venujeme trošku viac pozornosti a osvedčený postup batonážovania, čiže premiešavania kvasničných kalov po dobu niekoľkých mesiacov po kvasení, sme tento rok trošíčku vylepšili aj použitím nového, na mieru pripraveného dreveného sudu, z kombinácie bieleho dubu a agátu. Táto dávka sa zatiaľ javí ako bezkonkurenčne najkrajšia surovina tejto odrody akú sme doposiaľ mali v pivnici a mala by obohatiť zvyšnú časť vína, ktorá vyzrieva v nerezových nádobách. Čo sa týka ďalších odrôd, tak sa nám podarilo tento rok spracovať prvýkrát odrodu Hron z panenského zberu v plnej kráse a zrelosti. Toto červené víno však bude ešte vyzrievať najbližší rok v drevených sudoch a následne aspoň pol roka vo fľašiach, aby sa na trh dostalo v najkrajšej podobe.

 

Priniesol ročník 2018 aj nejaké prekvapenia?
Najväčšie prekvapenie priniesla obľúbená odroda Dunaj, z ktorej poznáme nádherné telnaté červené vína. Strekovský vinohradnícky rajón je známy aj najvyšším počtom slnečných dní v roku, výživnou pôdou a tiež mikroklímou, ktorú ovplyvňuje potok Paríž, prírodná rezervácia Parížske močiare a viacero vodných plôch v okolí. Všetky tieto faktory napomáhajú tomu, že v lepších ročníkoch sa na hrozne dokážu tvoriť cibéby, vďaka ušľachtilej plesni Bytritis cinerea, podobne ako vo vinohradníckej oblasti Tokaj. A práve odroda Dunaj začala aj tento rok cibébovatieť, až sa nám ju podarilo obrať s rekordne vysokou cukornatosťou 35,5 °NM a vytvoriť tak druhýkrát po sebe prírodne sladké, červené víno na úrovni 6-putňového tokajského výberu, so zvyškovým cukrom až 178 g/l. Takže príroda nám vie niekedy naozaj pripraviť aj takéto prekvapenia.

Kedy môžu ochutnať tieto skvosty aj ostatní?
Noriu a Míliu z ročníka 2018 začíname predávať práve v týchto dňoch. Po predchádzajúcom ročníku sa doslova zaprášilo a tak nastupujú krásne nové vínka, ktoré máme už nafľašované. Prvé kartóny už opustili vinárstvo a naši zákazníci sa na ne môžu tešiť aj na najbližších ochutnávkach.