e borászat - Château Rúbaň HU

Borászat

Történetünk

Jó bort készíteni csak az tud, aki szereti is azt.
Ez az fajta tevékenység, amit csak lelkesedéssel és szeretettel érdemes végezni.

Valami olyan különlegeset szeretnénk létrehozni, amire nem csak mi lehetünk büszkék, hanem Önök is. Azt szeretnénk, ha minden látogatónk és vevőnk megtalálná magát benne, s úgy érezné, általa gazdagabbá vált.

Minden feltétel adott, hogy jellegzetes és kiváló borokat készítsünk. Az ország legtöbb napsütéses órája és a különleges összetételű talaj borainknak eltéveszthetetlen jelleget ad.
E tájon dolgos és szorgos emberek élnek, akik gazdag tapasztalatokkal és hagyományokkal rendelkeznek a borkészítés terén. A bort az itt megtermett szőlőből készítjük, ezzel is igyekszünk támogatni régiónkat. Szeretnénk a világnak megmutatni az itt kinemesített, eddig ismeretlen fajtákat, szeretnénk Önökkel megosztani a bor iránti szeretetünket, hogy közösen tudjuk élvezni egyedi régiónk szépségeit és örömeit.

Az egyik legnagyobb öröm az életben, ha az embernek ugyanaz a munkája, mint ami az élete értelmét adó szenvedélye is. Mi egy ilyen álmot szeretnénk megélni, s ezt az érzést szeretnénk megosztani Önökkel is. A legjobban annak örülünk, ha ellátogatnak hozzánk, s egyben megismerik tájunkat, a kürti borvidéket. Amennyiben erre nincs módjuk, bontsák fel egy palack borunkat. Biztosan ráéreznek arra a tisztaságra, nyugalomra és szépségre mely minket is éltet.
 
Obrázok k článku: Történetünk

Szőlészet

Minden kortyban érezni a szőlő gyökereinek mélységét.
Borászatunk Fűr község szélén, egy XVIII. századi kastély parkerdővel övezett részében található a Kürti Borászati Körzet, a Dunamenti síkság szívében.

Mi szeretjük ezt a tájat, ezért a szőlő termesztésének színhelyén építettük fel borászatunkat. Hisszük, hogy ma, a globalizáció korában, az olcsó behozatal idején is, ez az a megközelítés, mely értéket teremt. Célunk, hogy a táj jellege, az iránta érzett szeretetünk  megtalálható legyen boraink  kellemes tónusaiban. Kóstolják meg és osszák meg velünk élményeiket, benyomásaikat.
 
Obrázok k článku: Szőlészet

Technológia

Kézműves munka, amit szívvel kell csinálni.
Számunkra a borkészítés technológiai folyamata csak eszköz, melynek segítségével a szőlő és a bor iránti szenvedélyünk és szeretetünk kiteljesedhet. Ha az édesanya babusgatja gyermekét, az nehezen nevezhető technológiának. Mi szeretjük a bort, s ennek a szeretetnek a gyümölcsét szeretnénk átadni Önöknek is.

A szőlő fejlődése és az érési folyamat legjobb pillanata határozza meg a szüret idejét. A szüretet természetesen gépek kizárásával, kézi erővel, a fürtök összepréselése nélkül végezzük. Borászatunkba történő gyors szállítást követően a  rázóasztalon ismét kézi erővel válogatjuk ki a legszebb fürtöket.Ilyenkor a szőlőszemek már alig várják, hogy must legyen belőlük.

A fehér szőlőt bogyózás után finoman préseljük. A mustot ülepítjük, majd erjesztjük. Az érlelés rozsdamentes acéltartályokban történik, alacsony hőmérsékleten, hogy minél jobban megőrizzük szőlő aroma- és illatanyagait.

A vörös szőlőből készült must vinifikátorokban erjed. Az ellenőrzött erjedés során nemcsak a színezőanyagok, hanem a taninok és az illatanyagok is kioldódnak. Az érlelődés fahordókban fejeződik be.

Rosé borunkat Cabernet Sauvignonból készítjük. Kíméletes préselés után pár órán át erjesztjük. Így érjük el a bor tipikus rózsaszín színét és sokrétű aromáját.

A borkészítés ősrégi müvészetében vegyítjük a legmodernebb technológiát a hagyományos folyamatokkal. Folyamatosan tanulunk, kísérletezünk, de főleg kóstolgatunk és iszunk.
 
Obrázok k článku: Technológia