e Regió - Château Rúbaň HU

Régió

A nap és a termőtalaj

Kürtön mindenki szereti a bort. Még a nap, a víz és a föld is.
Mindenki a saját művét dícséri és valahol igaza is van. Nehéz lenne két egyforma bort találni, még ha szomszéd borászokról is van szó. Úgy gondoljuk, hogy a szakmai hozzáértés teszi a jó bort kiválóvá. Vannak azonban más feltételek is, amelyek a kiváló bornak különleges jelleget adhatnak. Éppen ezek teszik a Kürti körzetet egyedivé.

A szőlőterület az úgynevezett szőlészeti aranymetszésben található, ott ahol a szőlő termesztéséhez különlegesen jók a feltételek.

Statisztikailag kimutathatóan ez Szlovákia leginkább napsütötte vidéke, itt a legtöbb a napos órák száma. Ezt a különlegességet nagyra értékeljük, mivel hiányát semmivel nem lehet kiküszöbölni. Egy kis túlzással, tehát a nap is szeret minket.

Földanyánk a gondoskodásban semmivel sem marad le a naptól. Mindent megad a csúcsminőségű szőlőtermesztéshez.

A környékbeli dombok és halastavak a közeli Dunával olyan mikroklímát alakítanak ki, mely a bornak eltéveszthetetlen jelleget ad.

A nyári levegő gabona, szilva, őszi - és sárgabarack illattal telített. A koraőszi időszakban megfigyelhető a Párizsi mocsarakból felszálló pára.

Meg vagyunk győződve arról, hogy az említett jellegzetességek megtalálhatók borainkban is. Sokszor úgy érezzük, nem is mi, hanem a természet és a táj jellege irányítja tevékenységünket.
 
Obrázok k článku: A nap és a termőtalaj

Nemesítés

Már majdnem feledésbe merültek, mára a borgyűjtemények díszeivé váltak.
Szőlőtermesztési hagyományaink teszik lehetővé, hogy a hagyományos és széles körben ismert fajtákon kívül foglalkozhassunk az újnemesítésekkel is. Ezek olyan, kitartó munkával kinemesített új fajták, melyek a Kürti körzet adottságaira szabva kihozzák magukból a bennük rejlő összes lehetőséget. Külön öröm számunkra, hogy tevékenységünkkel hozzájárhatunk kulturális örökségünk megőrzéséhez, a régió szellemiségének gazdagításához, a hagyományok megőrzéséhez. Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan borfajtákkal bővíthetjük a piacot mint a Mília, a Noria és a Svoj sen, melyek több jelentős borversenyen is elismerést arattak.

Mília - Müller Thurgau és Piros tramini keresztezése, jellegzetesen finom arómákkal, fűszeres, extraktív, kellemesen finom savakkal.

Noria - Rajnai rizling és Semillon keresztezés, tipikusan üde, fajtajellegű.

Svoj sen - Szürkebarát, Leánka és Rajnai rizling keresztezés. Ez a fajta minden borász álma, megismételhetetlen varázsával, mély narancsaromáival.
 
Obrázok k článku: Nemesítés

A régió különlegességei

Csak akkor lehet teljes mértékben azonosulni borainkkal, ha megismerik a régiót.
Teljeskörűen megérteni borainkat csak úgy lehet, hogy egyidejűleg megismerjük az itteni gyönyörű tájat, vidéket. Szlovákia legmelegebb éghajlata és déli szomszédjaink temperamentuma kellemes atmoszférát hozott létre. Az emberek vidámak és vendégszeretők. Bárki vetődik ide, tárt karokkal fogadják.

A régió gazdag termálvizekben, minek köszönhetően jól felszerelt és élménygazdag fürdőkoplexumok alakultak ki itt. Kényeztethetjük magunkat gyógyító procedúrákkal, vagy csak lustán álmodozgatunk az iszappakolásban.

A vizisportok és a romantikus halászat kedvelőinek a Duna nyújt olyan felejthetetlen élményt festői zugaival, amiről másutt csak álmodni tudnak.

A szárazföld kedvelőinek a helyi kerékpárutakon kívül könnyen elérhető a legendás Duna kerékpárút is, mely Passauból a Fekete tengerig vezet.

Azoknak, akik másfajta szórakozásra vágynak, a környéken kiváló golfpályák állnak rendelkezésükre. Meggyőződésünk, hogy régiónk szépséges kulisszái között a sport a szokásosnál mélyebb élményt nyújt. A játékhoz vegyék elő az ideális hőmérsékletre lehütött borainkat. Ki tudna ellenálni ennyi élvezetnek?
 
Obrázok k článku: A régió különlegességei