Blog

Kvalita vína

Obrázok k článku: Kvalita vína

Tohoročná úroda je hodnotená ako veľmi vydarená. Čoraz väčšie otepľovanie spôsobuje v našich podmienkach predovšetkým pri červenom víne rast kvality. Napriek tomu, že kvalita stále stúpa, slovenské vína ohrozuje dovoz zo zahraničia. Lacný dovoz k nám prichádza z rôznych kútov Európy a ovplyvňuje tunajší trh. Preto sa môže stať, že aj pri kúpe vína so slovenskou etiketou pochádza obsah z inej krajiny. Víno býva privezené v sudoch a následne je nafľaškované na území Slovenskej republiky. Takéto vína často zlákajú zákazníkov na nízku cenu a tí pod rúškom predstavy, že podporujú miestne vinárstva a vinohradníctva, v podstate znižujú výkupnú cenu hrozna na Slovensku. V zahraničí sú obvyklé časté dotácie na export vína, zatiaľ čo na Slovensku pretrváva trend zaberania vinohradníckych plôch stavbami.

Ako však spoznať kvalitné víno, ktorého kúpou podporíte poctivú slovenskú produkciu?
Prvý kontakt býva s etiketou, práve tam si treba všímať niekoľko indikátorov kvalitného vína. Ako prvé stojí za pozornosť skontrolovať miesto pôvodu. Čím presnejšie je zadefinovaný tento údaj, tým viac môžete veriť nielen kvalite takého vína, ale si ho môžete overiť napríklad aj na internete. Táto kontrola vám pomôže zistiť, či ide o slovenské, alebo zahraničné víno. Ďalší jednoznačný popis býva použitý na odrodu. Odrody bývajú často v určitých oblastiach regulované, a tak opäť môže prebehnúť kontrola z vašej strany. Víno môžu tvoriť aj viaceré odrody, ktorých percentuálne zastúpenie býva na etikete uvedené.

Okrem popisu treba prihliadať aj na množstvo obsiahnutých kyselín, alkoholu, zvyškového cukru a ich pomer. Mdlú chuť spôsobuje nízke množstvo kyselín vo víne. Naopak, veľa kyselín a málo zvyškového cukru spôsobí chuť surovú. Nekvalitné víno spoznáte podľa nízkeho obsahu alkoholu a zároveň nízkeho obsahu cukru. Hodnoty, ktoré by ste mali sledovať pri týchto vínach, sú: pri suchých najviac 4 g cukru na liter, pri polosuchých 4,1 až 12 g cukru na liter, pri polosladkých 12,1 až 45 g cukru na liter a pri sladkých vínach je bežná hodnota minimálne 45 g cukru na liter. Vďaka sledovaniu nízkeho obsahu alkoholu a aj cukru dokážete predísť sklamaniu zo zakúpenej fľaše, ktorá má obsahovať napr. „neskorý zber“, pretože tieto dva indikátory to úplne vylučujú. Po otvorení nesmie byť tiché víno šumivé. Tento jav je žiadúci iba pri perlivých vínach. Pri zapojení čuchu nesmiete zacítiť acetónové, octové či sírne pachy.Kategorizácia slovenských vín:
Víno bez zemepisného označenia – zemepisne sa nesmie uvádzať menšia jednotka, ako je štát, z ktorého víno pochádza. Hrozno na výrobu však môže byť z akejkoľvek krajiny EÚ.
Víno s chráneným zemepisným označením – musí byť uvedený konkrétny región. Hrozno musí pochádzať zo Slovenského vinohradníckeho regiónu a tiež musí byť vyrobené na Slovensku. Môže sa uviesť názov odrody, z ktorej je víno vyrobené, ak podiel prímesí nepresiahol 15 % hm. a odroda je zapísaná v Listine registrovaných odrôd.
Víno s chráneným označením pôvodu – predstavuje najvyššiu kategóriu vín v Slovenskej republike. Patria sem akostné vína a akostné vína s prívlastkom. Zemepisne sa okrem vinohradníckej oblasti môže uviesť aj presný názov vinohradu.

Výber zo zoznamu registrovaných odrôd:

Muštové biele
Aurelius
Bouvierovo hroznoBreslava
Devín
Dievčie hrozno (syn.: Leányka, Mädchentraube, Dívčí hrozen, Feteasca alba)
Feteasca regala (syn.: Pesecká leánka, Pesecké dievčie hrozno)
Hetera
Hossa
Chardonnay (syn.: syn.:Chardonnay blanc, Pinot blanc Chardonnay, Pinot)
Irsai Oliver (syn.: syn.: Irsay, Muskat Oliver)
Milia
Muškát moravský (syn.: Mopr)
Muškát Ottonel (syn.: Ottonel muskotály, Muscat Ottonel)
Müller-Thurgau (syn.: Rizling szilváni, Rizvanac, Rivaner)
Neuburské
Noria
Pálava
Rizling rituál
Rizling rýnsky
Rizling vlašský (syn.: Olasz rizling, Welschriesling)
Rothgipfler (syn. Červenošpičiak)
Rulandské biele (syn.: Pinot blanc, Weisser Klevner)
Rulandské šedé (syn.: Szürkebarát, Pinot gris, Ruländer, Klevner)
Sauvignon (syn.: Sauvignon blanc)
Silvaner Roth (syn. Cyrobotrus červený, Silvánske červené)
Silvánske zelené (syn.: Zöldszilváni, Grüner Sylvaner, Sylvaner verde)
Tramín červený (syn.: Gewürtztraminer, Tramín)
Veltlínske červené skoré (syn.: Červená malvázia)
Veltlínske zelené (syn.: Veltlín zelený, Zöldveltelini, Grüner Veltliner)
Zierfahndler Roth
Muštové tokajské
Furmint
Lipovina
Muškát žltý
Muštové modré
Alibernet
André
Cabernet Sauvignon
Dunaj
Frankovka modrá (syn.: Frankovka)
Hron
Modrý Portugal (syn.: Kékoportó)
Neronet
Nitria
Rimava
Rosa
Rudava
Rulandské modré (syn.: Pinot noir, Červený klevner)
Svätovavrinecké (syn.: Saint Laurent)
Torysa
Váh
Zweigeltrebe (syn.: Zweigelt)

 

Zdroj:
https://www.uksup.sk/oos-listina-registrovanych-odrod

/https://sk.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADno

Vladimír Hronský: Sprievodca vínami Slovenska