e Laco Ďörď, náš najlepší winemaker | Château Rúbaň

Blog

Laco Ďörď, náš najlepší winemaker

Obrázok k článku: Laco Ďörď, náš najlepší winemaker

Bez Laca by vína Château Rúbaň neboli tým, čím sú. Každé víno nesie rukopis svojho stvoriteľa. Sú vlastnosti, ktoré sú dané prírodou, zvolenou technológiou a technologickými postupmi. A sú vlastnosti, ktoré sú výsledkom umu, vedomostí a osobnosti vinára.

Ako sa Lacimu pracuje v Château Rúbaň? Veru, čas beží… Ani sme sa nenazdali a Laci je tu s nami už šiestym rokom. Do Rúbane prišiel v roku 2015 a svoje pôsobenie bral ako obrovskú výzvu a príležitosť postaviť niečo nové a ukázať potenciál tunajších vinohradov.

Najkrajšia je v Rúbani jeseň…

Tak ako plynú roky za sebou a v každom roku štyri ročné obdobia, možno to bude znieť prekvapivo, ale Laciho najobľúbenejším ročným obdobím je práve jeseň. Podľa jeho slov je človek práve vtedy postavený pred najväčšiu výzvu. Oberačka ide v plnom prúde a vy musíte každý deň riešiť problémy a preukázať svoje manažérske a technologické vedomosti. No a potom na jar si už len užívate ovocie svojej tvrdej práce.

Práve z nej vznikajú každoročne vína, medzi ktorými má aj Laci svojich obľúbencov. Je ich viac, ale predsa len sú niektoré, ku ktorým má vzťah vrúcnejší… Je to napríklad cabernet sauvignon rosé,  rizling rýnsky, či neobyčajný novošľachtenec svojsen. Práve tieto zaujali nielen milovníkov vína na Slovensku, ale na naše potešenie aj v zahraničí.

Práca je na prvom mieste, ale sranda musí byť

Aj keď je Laci človek veľmi akčný a vydrží pracovať od rána do rána, s úsmevom tvrdí, že jeho najobľúbenejším miestom v Château Rúbaň je jeho kancelária. Na otázku „prečo“ sa iba ďalej usmieva. A pritom skutočne nie je kancelársky typ.

Svedčí o tom aj jeho povaha. Rád vtipkuje, uťahuje si z kolegov a dokáže sa zasmiať aj sám na sebe. Napriek tomu si nevie spomenúť na žiadnu vtipnú situáciu, ktorú zažil v Château Rúbaň. Ale zároveň dopĺňa, že ak by silno rozmýšľal, spomenul by si minimálne na jednu z každého dňa. Ako sám hovorí, svoj tím sa snaží viesť kamarátsky a s dobrou náladou, aby práca išla ľahšie a aby sa aj prípadné komplikácie zvládali s nadhľadom a riešili vzájomnou spoluprácou. Preto by ste pri práci s Lacim boli svedkami neustáleho vtipkovania a uťahovania si jeden z druhého.

Laci vo vinárstve naučil mnohému celé svoje okolie vrátane hostí Château Rúbaň, či ostatných vinárov z okolia.  A čo sa naučil v Château Rúbaň on? Že peniaze nie sú všetko…