e Peter Kecskés, náš ambasádor | Château Rúbaň

Blog

Peter Kecskés, náš ambasádor

Obrázok k článku: Peter Kecskés, náš ambasádor

Peťa Kecskésa pozná profesionálna obec ako skúseného a vzdelaného someliera. Veď niekoľko rokov pôsobil ako podpredseda Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Preto je pre nás veľká česť, že je naším kolegom a pomáha nám so šírením dobrého mena vín Château Rúbaň. Máte možnosť sa s ním stretnúť na ochutnávkach, na degustačných večeriach a na rôznych podujatiach organizovaných či už priamo u nás alebo tam, kde je Château Rúbaň hosťom.

Profesionál od kosti

O vínach vám s profesionálnym zanietením porozpráva úplne všetko. Viete s ním rozoberať detaily a dozvedieť sa mnoho zaujímavostí z niekedy tak tajomného zrodu vín. Súčasťou nášho tímu je od roku 2017. A prečo sa rozhodol spolupracovať s nami? Podľa jeho slov sa tak rozhodol po tom, čo sa mu do jedného obrazu poskladala celá mozaika filozofie, prostredia a smerovania vinárstva.

Peťo pracuje s vínom každý deň. A ani preto nevie jednoznačne odpovedať na otázku, ktoré z vín Château Rúbaň je jeho najobľúbenejšie: „Nedá sa povedať, že by bolo niektoré viac alebo menej obľúbené. Ani kolega Laco na toto určite neodpovie jednoznačne, lebo sa to nedá. Takmer denne pracujeme so všetkými vínami, sme pri ich zrode a vývoji, od ich mladíckej hravosti až po dospelosť v podobe fľašovej zrelosti. Vnímame všetky emócie, ktoré denne v ľuďoch vyvolávajú na degustáciách, vnímame ich rôzne podoby a vraciame sa k nim aj s odstupom času, keď už iba posledné fľaše oddychujú v našom archíve. Každému z nich pristane iná podoba, iné ročné obdobie a iný partner na tanieri. Preto všetko sa nedá vybrať iba jedno, ktoré by bolo to naj.“

Čo má najradšej v Château Rúbaň?

Peťo trávi čas vo vinárstve najradšej na jar, kedy sa prebúdza  príroda, lesoparkom znie štebot vtákov, začína voňať pôda, kvety a slnko priam núti zastaviť sa na chvíľku a venovať mu úsmev so zavretými očami. Toto je zároveň čas, keď sú kontúry nových vín už jasne čitateľné a môže tak spolu s Lacom začať hodnotiť uplynulý ročník.

A ktoré miesto je jeho najobľúbenejšie? Ako správny milovník vína, aj Peťo má najradšej sudovú pivnicu. Považuje ju za chrám, kde dozrievajú vína a zároveň sa tam odohráva väčšina degustácií. Je plná energie a zároveň plná pokoja. Všetci ľudia, ktorí v nej ochutnávajú naše vína, tam zanechajú kus emócie a keď odchádzajú so spokojnosťou a úsmevom na tvári, tak sa po čase v človeku vytvorí tiež pozitívny vzťah k tomuto miestu.

Každá jedna degustácia v tejto pivnici je zážitkom. Ako povedal Johann Wolfgang Goethe, víno poteší srdce človeka. Peťo by k tomu ešte dodal, že poteší aj myseľ. A práve postupujúcimi vzorkami sa vždy uvoľňuje atmosféra a formálnosť rozhovorov, takže o vtipné situácie či poznámky nikdy nie je núdza.

Peťo pôsobí vážne, ale aj on sa vie z chuti zasmiať a má vynikajúci zmysel pre humor. Rád spomína na preňho legendárnu, až grotesknú situácia, keď úplne prvýkrát prišiel do vinárstva. Bolo to oficiálne otvorenie vinárstva, na ktoré ho pozval, ako bývalého kolegu, náš Laco Ďörď. Do vinárstva ho však bezpečnostná služba nepustila, nakoľko nebol na jej zozname. Laco bol zaneprázdnený a nebral telefón a Peťovi nezostalo nič iné, ako sa s rodinkou pobrať domov. Toto Peťo Lacovi vyčíta do dnešného dňa😊

Človek sa vie o víne naučiť od Peťa mnoho. Jeho vedomosti sú pre celé vinárstvo i pre jeho hostí nepochybne obrovským prínosom. Čo sa však Peťo naučil v Château Rúbaň? Vraví, že spoznávanie vín je nikdy nekončiaci proces a všetci sa stále máme čo učiť. Najviac sa však naučil z oblasti technológie vína a jeho detailného posudzovania. Naučil sa dávať viac do súvislosti jednotlivé prejavy vín a ich príčiny. Toto sa vie človek naučiť len pri samotnom zrode vína, ktorého je Peťo neoddeliteľnou súčasťou.