Blog

POHÁRE NA VÍNO

Obrázok k článku: POHÁRE NA VÍNO

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale za výberom pohárov na víno sa skrýva celá oblasť potrebných znalostí. Poháre majú hneď niekoľko funkcií, ktorých ak sme si vedomí, vedia podnietiť a odhaliť novú rovinu zážitku z vína. Primárnymi požiadavkami je veľkosť a použitý materiál na kalich.

Kritérium veľkosti spĺňajú tie čaše, v ktorých je možné víno zakrúžiť bez toho, aby sa vylialo. Pri krúžení, ak má víno priestor, jeho vôňa sa uvoľní.

Na odhalenie pravej farby vína najlepšie poslúži číre a čo najtenšie sklo. Jeho štruktúra musí byť jasná a hladká. Ideálne je fúkané sklo. V dávnej minulosti sa používali rôznorodé krčahy a čaše z nepriehľadných materiálov ako cín, striebro či drevo. Zistiť farbu vína bolo vtedy skoro nemožné. Ideálny nie je ani brúsený krištáľ, jednak môže lom svetla mierne meniť farbu nápoja a väčšinou sa z neho robia príliš malé poháre na hodnotenie vína. Takže čím hladšie, tenšie a priezračnejšie sklo, tým lepšie.

Nasledujú estetické a praktické parametre, ktoré zahŕňajú tvar čaše a jej stopku. Tvar sa zužuje do kužeľu na vrchu, zatiaľ čo spodok je široký. V dolnej časti sa víno prelieva, obmýva steny pohára a vôňa stúpa hore priamo k čuchovým bunkám.
Vďaka stopke neostávajú naše odtlačky na čaši a zároveň rukou neovplyvňujeme teplotu vína. Držanie za stopku je nielen praktické, ale aj veľmi elegantné.

Druhy pohárov
Biele víno sa nalieva do pohárov, ktoré sú o niečo užšie ako poháre na červené víno. Môžu mať tvar tulipánu, keď sa okraje jemne vytáčajú smerom von. Biele víno sa pije vychladené, a preto je stopka nepostrádateľná. Ružové vína podávame taktiež v pohároch na biele.
Naopak poháre na červené vína bývajú jedny z najrobustnejších. Dávajú vínu dostatok priestoru, aby mohlo „dýchať”, a napĺňajú sa len do tretiny pohára. Červené víno potrebuje čas na dostatočné rozvinutie svojej vône. Servíruje sa nechladené, preto sa pohár môže výnimočne držať aj za kalich.
Najužší pohár patrí šumivým vínam, nazýva sa aj flauta, zabezpečuje dlhšiu dobu šumenia a stúpajúce bublinky potešia oko. Šumivé vína sa podávajú vychladené.

Zaujímavosť na záver:
Nabudúce, keď budete cinkať s vínovými pohármi a na chvíľu sa stanú zvonmi, spomeňte si, že tento zvyk pochádza zo starovekého Ríma. Pre Rimanov to bol spôsob, ako sa uistiť, že nik víno neotrávil. Štrngali totiž tak silno, že sa víno prelievalo z jedného pohára do druhého, a preto si nebol nikto istý, či by sa otrávené víno nedostalo aj k nemu.