Blog

Veríme, že novej výsadbe sa bude dariť, že príroda k nám bude priaznivá

Obrázok k článku: Veríme, že novej výsadbe sa bude dariť, že príroda k nám bude priaznivá

…hovorí Vladimíra Ollé, majiteľka nášho vinárstva Château Rúbaň.

Neboli ste vinárkou odjakživa. Prečo ste sa rozhodli pre tak náročnú oblasť a prečo práve južné Slovensko a Strekov?

Oblasť Strekova je historicky známa najlepšími podmienkami pre pestovanie viniča na Slovensku. Bohužiaľ tu však nebol v minulosti založený žiadny vinársky závod. Tu sa hrozno iba dopestovalo a spracovalo sa inde. Napríklad v malokarpatských či nitrianskych vinárskych závodoch. A ostalo to tak aj po zmene režimu. Tu sa hrozno iba dopestovalo a skupovali ho najmä vinári z Malých Karpát. Preto sa nám myšlienka založenia vinárstva v tejto oblasti zdala ako veľmi dobrá. Nech dopestované hrozno ostane doma. Naskytla sa možnosť kúpiť areál bývalého charitného domu v Rúbani. Išlo o 10 hektárový areál so zanedbaným parkom, kaštieľom, do ktorého zvrchu i zdola zatekala voda a množstvom socialistických budov v pomerne zlom technickom stave. S pomocou architektov sa nám po niekoľkých rokoch podarilo dostať areál do takej podoby, ako ho môžete vidieť dnes.

S vinármi v našej vinohradníckej oblasti máme veľmi dobré vzťahy.“

Prvé vína Château Rúbaň vznikali (vraj a doslova) v garáži. Už vtedy sa ukazovala ich sľubná budúcnosť. Aké sú Vaše ambície a plány v tejto oblasti?

Radi by sme boli symbolom južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Našou investíciou chceme povzniesť celý región a pomôcť aj menším vinárom, nech si do ich pivníc nájdu cestu milovníci vína z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Aké sú Vaše vzťahy s nimi, zvyknete ich vína taktiež poctiť ochutnávkou? Ako sa Vám darí spolunažívať?

S vinármi v našej vinohradníckej oblasti máme veľmi dobré vzťahy. Je samozrejmosťou, že pijeme aj ich vína. Veď sú z hrozna, ktoré sa rodí v našej – spoločnej – oblasti. Každý vinár však do pestovania hrozna a následne aj do jeho spracovania vkladá svoju dušu. Vznikajú tak vína rôznych štýlov. Každý z nich je jedinečný. A každý z nich má svojich priaznivcov. Pomáhame si aj v práci. Vinári z okolia majú k dispozícii naše laboratórium, kde im Laci Ďörď vie spraviť analýzu ich vín. Niektorým pomáhame aj pri fľašovaní. Ubytovávame ich hostí v našom guesthouse. Vždy prvý septembrový víkend organizujeme v lesoparku CHR Zámocké dni, kde pozývame aj ostatných vinárov z okolia. Návštevníci Zámockých dní CHR tak majú možnosť ochutnať aj ich produkciu a popri tom sa zabaviť pri kultúrnom a hudobnom programe a dobre sa najesť. Toto podujatie už začína mať tradíciu, z čoho máme nesmiernu radosť. Plánujeme však aj spoločné aktivity. Napr. tento rok pripravujeme spoločný program na Svätojánsku noc. Pôjde o víkendový program, ktorý v sebe zahŕňa nielen pobyt a degustačnú večeru v CHR, ale aj celodenný program na podujatí s názvom Dvor autentistov. Tam budú mať návštevníci možnosť vychutnať si aj vína iného štýlu, ako sú tie naše. Človek tak počas víkendu zažije takmer všetko, čo južnoslovenská vinohradnícka oblasť ponúka čo do vína a gastronómie.

Vráťme sa ešte k Vašej produkcii. Len čo ste s ňou začali, už ste začali zbierať rôzne ocenenia doma i po svete. Ktoré sú pre Vás tie najcennejšie?

Medzi naše najväčšie úspechy patrí ocenenie medzinárodnej súťaže Pentawards (zlatá medaila z roku 2015) za dizajn našich etikiet na víno, ktoré pre nás pripravilo trnavské grafické štúdio Pergamen. S vínami sme pozbierali niekoľko významných ocenení na medzinárodných súťažiach v zahraničí. Asi najvýznamnejšie sú medaile z Bruselu, z Paríža a z Madridu. A samozrejme aj medaily z popredných slovenských súťaží. Za tieto úspechy vďačíme nášmu hlavnému technológovi Lacovi Ďörďovi, ktorý sa s láskou a oddaním venuje svojej práci u nás v Château Rúbaň.

“Priznávam, občas som aj v šoku, keď vidím vo vínnej karte vysokú cenu za naše vína.“

Aký je to pocit, keď prídete niekam do podniku alebo do reštaurácie a nájdete v ponuke svoje vína?

Vždy ma z toho zaleje obrovská vlna radosti. Ťažko sa ten pocit opisuje slovami, skrátka cítim hrdosť na výsledky vlastnej práce a zároveň aj vďačnosť za prácu všetkých našich kolegov. Naplno si uvedomujem, že bez nich by som tieto pocity zažívať nemohla. Avšak, priznávam, občas som aj v šoku, keď vidím vo vínnej karte vysokú cenu za naše vína. V zapätí sa tento šok zmení opäť na radosť, lebo vyššia cena predsa znamená aj to, že aj prevádzkovatelia a jeho zákazníci prikladajú našim vínam vyššiu hodnotu. Inak by zrejme toľko nestáli… .

V súčasnosti je CHR dostupné už na mnohých miestach v rámci Slovenska. Koľko partnerov a predajcov sa už môže pochváliť ponukou Vašich vín?

Koncom roka 2018 sme napočítali až 350 prevádzok po celom Slovensku, ktoré majú v portfóliu naše vína. Sú to vinotéky, reštaurácie, bary, hotely. Máme z tohto čísla nesmiernu radosť. Na druhej strane je to však aj veľká výzva sa na týchto prevádzkach naďalej udržať a zvýšiť na nich predaj našich vín.

“Stále nemáme úplne vyťaženú kapacitu nášho vinárstva, takže je sa kam posúvať.“

Aké sú plány do budúcna? Mimochodom, šušká sa, že v apríli sa budú vysádzať nové vinice. Je to pravda?

Tieto čísla by sme zamozrejme radi zvyšovali. Ideme však na to opatrne, v súlade s požiadavkami trhu a dopytom po našich vínach. Optimalizujeme našu ponuku čo do portfólia odrôd i do množstva fliaš. Stále nemáme úplne vyťaženú kapacitu nášho vinárstva, takže je sa kam posúvať. So strekovským družstvom sme uzatvorili dohodu o výsadbe viniča. Bude to vinič iba pre nás, v takej odrodovej skladbe akú sme si priali. Prevažovať budú novošľachtence, lebo tie sú medzi našimi priaznivcami najobľúbenejšie a zároveň aj my v nich vidíme potenciál z dlhodobého hľadiska. Veríme teda, že novej výsadbe sa bude dariť, že príroda k nám bude priaznivá a že o 2-3 roky ponúkneme milovníkom vína prvú úrodu .

Na záver otázka od budúcnosti smerom k rodine. Navštevujú s Vami vinárstvo aj Vaše deti? Ako vnímajú vašu prácu a ako sa im tu páči?

Naše deti navštevujú vinárstvo od narodenia a obom sa v Rúbani nesmierne páči. Obaja milujú lesopark a nekonečné možnosti pre hry v prírode. Ak v Rúbani aj prespávame, je to pre deti hotový sviatok. Syn je zameraný technicky, takže ho fascinujú nádrže, množstvo hadíc a káblov a rôznych strojov, ktoré Laci Ďörď používa pri spracovaní hrozna a výrobe vína. Dcérka je zase senzitívna, miluje rôzne vône, chute, rada sa dotýka všetkého možného. Od malička má rada vôňu vína. Keď s manželom pri spoločnom stolovaní pijeme víno, aj dcérka ho vždy ovoniava. Občas aj utrúsi poznámku, že keď bude veľká, tak bude pracovať v Rúbani. Uvidíme teda, čo život prinesie. O práci v Château Rúbaň sa pred deťmi otvorene bavíme. Nielen o pozitívach, ale aj o problémoch a výzvach, ktoré so sebou táto inak nádherná práca prináša. Všimla som si, že syn vtedy zvýši pozornosť a počúva, o čom sa rozprávame a aj sa často pýta, prípadne sám navrhne nejaké riešenie. Je to vždy nesmierne milé.

 

 

Autor: PR Château Rúbaň,

Kontakt pre médiá: Mária Halajová, Tel.: +421 915 548 699, E-mail: maria.halajova@gmail.com.