Blog

Vinárstvo Château Rúbaň predstavuje víno D´Balance

Obrázok k článku: Vinárstvo Château Rúbaň predstavuje víno D´Balance

Mladé vinárstvo, ktoré len pred nedávnom dokončilo rozsiahle rekonštrukcie niekdajšieho statku Aladára Zichycho, situované v okrese Nové Zámky, obci Rúbaň, po niekoľkých úspechoch na medzinárodných i domácich súťažiach vín predstavuje ďalšiu novinku! Je ňou podmanivé cuvée D´Balance. Majiteľka priznáva, že na jeho recepte sa podieľalo celé vinárstvo.

Vladímira Ollé zo Château Rúbaň sa netají tým, že má ambície prinášať pod svojou značkou a so svojim tímom podmanivé nápoje, ktorých chute potešia aj najnáročnejších milovníkov vín. Úlohu, spolu s hlavným technológom Ladislavom Ďörďom, splnila už v minulosti, dôkazom čoho je bohaté portfólio oceňovaných vín s novými odrodami a novošľachtencami. Napriek tomu dala zelenú ďalšiemu exeprimentu. Výsledkom je pozoruhodné cuvée s názvom D´Balance. Na jeho výrobe sa podieľali všetci, vrátane kuchára.

„Sme asi jedno z mála alebo možno jediné vinárstvo na Slovensku, ktoré má okrem mimoriadne šikovného technológa, aj nadaného šéfkuchára a jedného z najskúsenejších slovenských somelierov. Toto dalo základ, ale aj rodný list nášmu novému vínu a k tomu, aby bol D´Balance veľmi dobre párovateľný s mnohými typmi jedál. Je to naozaj variabilné víno“, prezradila Vladimíra Ollé.

 

Vo víne je použitých 80% cibébového Devínu a 20% barikového Chardonnay. Novinka je zatriedená ako Akostné značkové víno s prívlastkom neskorý zber, polosuché, 2017.

„Naša produkcia bola zatiaľ postavená na odrodových vínach a troška z nej chýbala nejaká kupáž s vyrovnaným charakterom, ktorý dokážeme docieliť bez ohľadu na rôznorodosti ročníkov. Okrem toho sa v reštauráciách veľmi často stáva, že si hostia pri stole objednajú rôzne jedlá a k tomu si chcú objednať jedno víno. Vtedy je veľmi náročné vybrať víno, ktoré by zapasovalo k rôznym chutiam. D´Balance túto dilemu vyriešilo“, garantuje sympatická vinárka.

Nadšenie z nového vína neskrýva ani Peter Kecskés, špičkový someliér. Okamžite vyzdvihuje jeho podmanivo harmonický charakter. „Vo viacvrstvovej aromatike dominujú narcisy, agátový kvet, medové tóny, čerstvé vanilkové lusky, neskôr zrelé tropické ovocie, banány a jeme pražený, dymový charakter podporený cibébovým tónom. V kalichu to všetko doznieva neuveriteľne dlho. Chuť vína je taktiež intenzívna, plná, energická a ohnivá s explóziou medovo-ovocných chutí a čerstvou ovocnou kyselinkou, ktorá je vo výbornej rovnováhe so zvyškovým cukrom, mineralitou a alkoholom vo víne“, hovorí Peter, ktorý nazerá do „kuchyne“ talentovaného Ďörďa v Château Rúbaň najčastejšie. Napokon, pracuje vo vinárstve ako Brand Ambassador, čo povesť silného tímu vinárky Ollé len potvrdzuje.

V názve mali všetci členovia od počiatku jasno. Meno malo vystihovať pravú podstatu a vyváženosť.
„Keď sme začali hľadať to správne slovo, ktorým by sa dalo toto víno komplexne opísať alebo charakterizovať, tak sme prišli na to, že najlepšie ho vystihuje práve slovo rovnováha. Tým, že je vo všetkých aspektoch naozaj veľmi pekne vybalansované, tak sa až priam núkalo použiť do jeho názvu slovo Balance. A teda slovná hračka D´Balance v sebe nepriamo ukrýva odkaz na dominantnú odrodu Devín“, povedala na záver Ollé.

Etiketu vína D´Balance zdobí vŕba s kŕdľom divých husí a historický bicykel, ktorý možno považovať za ozajstný symbol rovnováhy.

Šéfkuchár Martin Kollár, jeden z členov podareného experimentu, vyzýva ku gastronomickým zážitkom bez hraníc:
„Víno D´Balance je vynikajúcim partnerom bielych morských aj sladkovodných rýb, je vhodné k jemnej hydine, teľaciemu mäsu, pernatej divine, ale aj k rôznym korenistejším či grilovaným úpravám, k smotanovým, či hríbikovým pokrmom, ale aj k širokej palete kozích aj ovčích syrov a dokonca k rôznym medovým dezertom, či ľahkým zákuskom. Je to naozaj variabilné víno. Vrelo odporúčam!“

Na zdravie, priatelia!