e Víno | Château Rúbaň

Víno

Technológie

Je to ručná prácička, ktorú treba robiť hlavne srdcom.

Ťažko povedať, či by maznanie sa mamky s dieťaťom niekto nazýval technológiou, ale my to tu radšej voláme láska. A tú prejavujeme svojim ratolestiam od útleho detstva až po ten záverečný dúšok.

Po dôkladnom skúmaní dozrievania určíme ideálny termín oberačky a ide sa na to. Samozrejme oberáme starostlivo ručne, do malých bedničiek a bez zatláčania. Po rýchlom presune do vinárstva nasleduje precízne, opäť ručné, triedenie na trasúcom stole. Tu vidíme, ako sa bobulky už nevedia dočkať, kedy z nich bude to naše povestné vínko. Ďalší postup závisí od typu:

Biele hrozno po odstopkovaní šetrne vylisujeme. Mušty odkalíme a nasleduje kvasenie. Zrenie prebieha v antikorových tankoch, pri nízkych teplotách, aby sme čo najviac zachovali aromatické látky a buket.

Červené hrozno sa kvasí vo vinfikátoroch, kde sa pri kontrolovanej fermentácii macerujú nielen farbivá, ale aj taníny a buketné látky. Vyzrievanie si už vyžaduje drevené sudy.

Ružové víno u nás robíme z Cabernetu Savignon. Po jemnom vylisovaní ho pár hodín nakvášame čím budúce vínko získava svoju typickú ružovú farbu ale aj celé spektrum nádherných aromatických látok.

Aj keď ide o staroveké umenie, kombinujeme najmodernejšie technológie s tradičnými postupmi. Neustále sa učíme, experimentujeme, ale hlavne vychutnávame.

etikety

Šľachtenie

Skoro upadli do zabudnutia, teraz zušľachťujú ponuku vinoték.

Dávna vinárska tradícia nám umožňuje okrem tradičných a obľúbených druhov, venovať sa aj našej láske – znovuoživovaniu menej známych, zabudnutých odrôd, ktoré boli vyšľachtené špeciálne do podmienok Strekovského regiónu. Dokážu naplno vyťažiť jeho potenciál a premeniť ho na neopakovateľný zážitok chutí, vôní a farieb. Navyše nám hladká srdce, že svojou troškou prispievame k zachovaniu kultúry, rozvoju ducha a tradícií tohto výnimočného kraja. Je nám veľkou cťou a radosťou, že môžeme obohatiť ponuku na trhu o také raritky akými sú Milia, Noria či Svoj sen. Niektoré z nich už stihli povyhrávať aj vzácne medajly a ocenenia.

Mília je kríženec Müllera-Thurgau a Tramínu červeného, je charakteristická jemnou arómou, je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami.

Noria je kríženec Rizlingu rýnskeho a Semillonu, typická je jej sviežosť a výrazný odrodový charakter.

Svoj sen je kríženec Rulandského sivého, Leánky a Rizlingu rýnskeho. Táto odroda je snom každého vinára, má svoje neopakovateľné čaro v hlbokom vneme a aróme po pomarančoch

osvetlena flasa

Víno je kultúra

Pri oslave narodenín, sobáši či pri iných dôležitých príležitostiach zvykneme pozdvihnúť pohár vína a pripíjať na šťastné dni. Keď sa usadíme na oddych po náročnom dni, alebo sa zájdeme uvoľniť do príjemnej reštaurácie, často si k tomu doprajeme dobré víno. Víno je súčasťou našej histórie a kultúry už po dlhé roky. Nás vo vinárstve Château Rúbaň práca s vínom očarila a stala sa súčasťou našich životov. Prinášame vám kvalitné vína a zaujímavé služby spojené s výrobou, predajom či propagáciou vín.

Workshopy

V našom vinárstve ponúkame možnosť zažiť unikátny workshop, v ktorom vás prevedieme svetom vína. Poradíme Vám, ako najlepšie vybrať a odporučiť víno vašim hosťom, ako víno podávať, ako víno skladovať. Dozviete sa, ako sa víno člení do jednotlivých kategórií a ďalšie zaujímavosti, aby ste mohli pre seba a svojich hostí pripraviť vždy príjemný večer so skvelými kulinárskymi zážitkami korunovanými fľašou výnimočného nápoja, akým víno bezpochyby je.