Blog

Zdravie ukryté v červenom víne

Obrázok k článku: Zdravie ukryté v červenom víne

V týchto dňoch sa celý svet snaží nájsť liek na coronavírus a ukončiť jeho rozsiahle pôsobenie. Ľudia sa spájajú a navzájom sa podporujú. Chránime seba a chránime aj ostatných. Preto je v neľahkých časoch každá dobrá správa malou výhrou. Najnovšie prišiel s takouto správou slovenský výskumník Martin Smieško pôsobiaci na University of Basel.
Jeden z jeho projektov sa dlhodobo zaoberá látkou taxifolín. Skúma, kde sa táto látka, presnejšie antioxidant, nachádza a aké má využitie či prospech pre človeka.

Prečo píšeme o tejto zlúčenine na blogu Château Rúbaň? Taxifolín je prírodný antioxindat, ktorý sa prirodzene nachádza v červenom víne, zelenom čaji alebo v čokoláde. Na základe viacerých klinických štúdií patrí taxifolín do skupiny látok flavonoidov, ktoré znižujú riziko mnohých ochorení, napr. neurodegeneratívnych, osteoporózy, cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny, vďaka ich antioxidačným vlastnostiam. Flavonoidy majú aj antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, zabraňujú vírusu vstúpiť do buniek a tým ju chránia. Preto sa nad taxilofínom uvažuje ako o jednej z možných prevencií pred ochorením Covid-19. Avšak ako vždy, opäť platí, že všetko s mierou.

Tak sa kvalitnému červenému vínu priradili ďalšie výnimočné vlastnosti, ktoré ocení nejeden jeho milovník či milovníčka. A preto, že sa chceme starať o vaše zdravie, pri každej objednávke z nášho e-shopu pribalíme k vínu tri čokolády 🙂

Zdroje:
https://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/413-flavonoidy-ako-antioxidanty?fbclid=IwAR2XBDs8wUKF9ox40xqXe9RKVaqPZjBmULNPdI6BmgqUfuDWUo34UlVa0SI

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/14756366.2015.1057723?fbclid=IwAR3J3zTA2Br51iu7NYW5LV7JcoOfUQME6BBEeJC_9kIphGadxcKvr5V-SK8&